Het is een heel persoonlijke keuze, je viervoeter wel of niet meenemen op vakantie. Het verschilt per hond waar deze zich prettiger bij voelt. Vraag je vooraf af of je je hond echt een plezier doet met een lange autorit of vliegreis en een warme bestemming. Niet elke hond doe je hier een plezier mee. Breng hem dan liever naar bekenden of een vertrouwd opvangadres. Gaat jouw hond mee op vakantie deze zomer? Lees dan mijn 6 tips voor een relaxte vakantie met je hond mét gratis vakantie checklist! Hond mee op vakantie

  1. Bouw het langzaam op

    Laat je wennen aan veel verschillende locaties en omgevingen en bouw de tijdsduur langzaam op. Yuki hebben wij van pup af aan gesocialiseerd ter voorbereiding hierop. Hij ging mee naar de kerstmarkt, in de trein, naar het terras en later restaurants. Vervolgens één hotelovernachting uitgeprobeerd, een weekendje kamperen. Hij vond en vindt het allemaal geweldig! Zolang hij maar een duidelijke eigen chillplek heeft, waar hij zich kan terugtrekken om alle indrukken te verwerken.

  2. Een goede voorbereiding is het halve werk

    Speur voor vertrek op internet naar de regels voor honden in het vakantieland en de accommodatie. Hier vindt je de voorwaarden en inentingseisen per land in Europa voor het invoeren van honden. Check alle landen waar je doorheen reist, want ook tijdens een doorreis moet je aan de voorwaarden voldoen. Zo zijn niet alle rassen welkom in elk land en in sommige landen ben je verplicht een muilkorf bij te hebben. Informeer ook bij je dierenarts waar je op moet letten voor bijvoorbeeld veelvoorkomende ziektes, beschermingsmiddelen tegen de zon of beschadiging aan de voetzooltjes en tekenmiddelen. En natuurlijk of alle inentingen nog in orde zijn.

  3. Hond mee in de auto

    De meeste honden die mee gaan op vakantie, zullen met de auto reizen. Lange autoritten is iets wat je op moet bouwen. Begin met je hond aan de auto te laten wennen als deze stilstaat, dan alleen de motor laten draaien en daarna een klein rondje naar een leuke plek. Sommige honden worden ziek in een auto, meestal gaat dit vanzelf over als ze eenmaal aan de auto gewend zijn. Anders kun je je dierenarts om advies vragen of ervoor kiezen je hond thuis te laten.Hond mee in auto
    Neem onderweg regelmatig pauzes, zodat je viervoeter z’n poten kan strekken, even kan spelen en wat kan drinken.
    Om je hond veilig in de auto te vervoeren, zijn er meerdere opties. Er zijn hondenautogordels welke je aan z’n tuigje kunt bevestigen (nooit aan de halsband!), of plaats een (reis-)bench/kennel in de kofferbak tegen de leuning van de achter-stoelen.

  4. Hond mee in het vliegtuig

    Dit hebben wij zelf (nog) niet gedaan met Yuki. Er komt in ieder geval meer voorbereiding bij kijken. Je hebt een speciale sky-kennel nodig en per maatschappij kunnen de regels verschillen. Laat je hond een paar weken voor vertrek alvast wennen aan de sky-kennel, zodat deze vertrouwd wordt.

  5. Een eigen plek voor je hond

    Een nieuwe omgeving; nieuwe geurtjes, mensen, natuur en een ander ‘huis’. Kortom, veel indrukken voor je viervoeter. Zorg er daarom voor dat hij een eigen rustplek heeft, liefst met z’n eigen (auto-) hondenkussen en/of kleed. Die geur is hem vertrouwd en dat geeft een veilig gevoel. Yuki heeft altijd zijn eigen kleed bij zich, in de auto, bij visite en dus ook op vakantie. Op vakantie nemen we ook een (reis)bench en hondenkussen mee voor hem. ’s Nachts ligt hij het liefst in een bench te slapen, ook op reis.

  6. Houdt rekening met de temperatuur

    Nu gaan wij meestal buiten het hoogseizoen op vakantie, wat ook inhoud dat de temperaturen in zuid Europa dan nog niet zo hoog liggen als nu. Al was dat afgelopen mei wel anders, 1,5 week elke dag >30 graden en stralende zon. Voor ons niet heel vervelend. Voor Yuki, die nog in z’n wintervacht zat, had het wel wat minder gemogen. Daarom hebben wij onze activiteiten ook aan de temperaturen aangepast. Alleen vroeg in de ochtend (en dat valt nog niet mee als je geen ochtendmens bent) lange wandelingen in de bergen en ’s avonds laat een grotere ronde. En overdag niet verder dan naar een meer vlakbij ons verblijf wandelen en daar pootjebaden (Yuki is geen zwemmer) en ons gemak houden in de schaduw.

Vul je gegevens hieronder in en ontvang onze gratis vakantie checklist voor je hond!