Dolblij is hij met z’n nieuwe mand. Zo blij, dat hij elke avond gaat graven om z’n plekje klaar te maken voor een nieuwe snurksessie. Dat gaat een half jaar zo door en dan, dan is hij dwars door de stof heen gegraven en ontstaat er een gat, wat elke dag een beetje groter wordt. Maakt hem niks uit, dus leg ik er een kleedje overheen om te voorkomen dat het gat nog groter wordt en hij bij de vulling komt. Nee baasje, dat is niks.. Hup, kleedje aan de kant en graven maar! Zo gaat dat weer een tijdje door totdat hij wél bij de vulling is gekomen en de PE-vlokken vulling in het rond vliegen. Gelukkig laat hij deze met rust, wil je toch niet hebben dat hij die in z’n bek pakt of doorslikt. Tijd voor een nieuwe mand…

Dit moet toch ook anders kunnen?

Na het nodige zoekwerk op internet naar mooie hondenmanden, van duurzame materialen en waarbij je een losse hoes kunt bestellen, nog steeds niets naar mijn zin gevonden. Elke keer een nieuwe mand bestellen, puur omdat er een graaf-gat in de hoes zit, is pure verspilling. Zal ik dan zelf iets gaan maken? Het zaadje is gepland en langzaamaan begint het te groeien. Als we dan toch een eigen hondenmand gaan ontwikkelen, dan wel eentje welke qua ontwerp mooi in ons moderne interieur past. Vervolgens verdiepen in duurzame, ecologisch verantwoorde materialen en het ontwerp neemt met elke fase steeds concretere vormen aan. Tijd voor een prototype!

Testen, testen en nog eens testen

Hennep zeg je? Ja, hennep. Nee, niet die soort hennep, maar een andere variant. Sterk materiaal en van nature antibacterieel. Het verbruikt weinig water en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig voor de groei. Ook heeft het een hoge opbrengst per hectare grond. Heel duurzaam dus. Eerst maar eens kijken hoe hij op de vulling matten reageert. Nou, gaat er lekker op liggen, gaat er niet aan knagen, ziet er comfortabel uit. Geschikt! We maken een prototype. Met meerdere (Japanse) rassen als testhond. Na verbeteringen volgen prototype 2, en 3. Tijd voor het echte werk.

En dan wordt het echt

Het kost wat speurwerk om een geschikte productielocatie in Nederland te vinden, maar de aanhouder wint. De eerste productie is een feit. Hondenmanden en ligkussens gemaakt van sterke en ecologisch verantwoorde materialen, uit losse elementen samen te stellen en passen mooi in ons interieur. Met tal van varianten en indien nodig losse delen om te vervangen. Zo heeft mijn graver langer plezier van zijn eigen plekje, en ik ook.
Als ook de naam, logo, website en webshop klaar zijn, is het echt zover. De start van EL4YU. Van zaadje, naar plant, nu klaar om te gaan bloeien.

Hoe is het nu met..

Hoe het nu met mijn graver is? Die maakt nog steeds gebruik van zijn eerste prototype, inmiddels als benchkussen. Maar, na ruim een jaar nog steeds niet door de stof heen gegraven, een record! En hij neemt zijn rol als fotomodel erg serieus, wel harde onderhandelingen over zijn beloning.

EL4YU

 

Wil je op de hoogte blijven van EL4YU? Schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief!